Rottweiler

Rottweiler është një nga racat më të vjetra, ajo daton që nga koha romake. Në atë kohë ato përdoren si qen roje dhe bari. Ata shoqëruan gjithashtu legjionet romake kur kaluan Alpet, duke mbrojtur burra dhe bagëti lëvizëse. Me të mbërritur në rajonin Rottweil, këta qen ranë në kontakt me qen autokton dhe pati shkelje të kryqëzimit. Qyteti i lashtë i Rottweil i dha emrin e tij. Rottweiler ishte qen kasap dhe u përdor si për roje, për kopenë dhe për të sulmuar.
Në fillim të shekullit XX policia testoi gjithashtu Rottweilers të cilët u treguan për saktësinë e detyrës. Rottweiler eshte shume agresiv dhe besnik, ky qen mbron deri ne sakrifikim objektet qe ruan dhe te zotin e tij. Ne pergjithesi nuk afeksionohet me shume njerez. Guximi dhe besimi tek vetja eshte teper i madh. Eshte territorjal ne menyre ekstreme. Cdo gje e panjohur brenda territorit te tij eshte e destinuar te shkaterrohet. nese nuk trajnohet ne moshe te hershme, behet nje kafshe vertet e rrezikshme per njerezit dhe kafshet e tjera. Rottweiler eshte teper inteligjent. Eshte i rrezikshem me femijet nese nuk eshte i stervitur. Popullariteti eshte 17/157. Ben pjese ne kafshet me trup te madh, me nje peshe qe varion 40-65 kg. Rottweiler nuk ben kurre veprime qe i ndalohen nga i zoti i tij. Eshte nje zgjedhje e mire per ato qe e ndjejne veten te dobet dhe te vetmuar. Jetegjatesia mesatare e Rottweiler eshte 9-10 vjet. Probleme te zemres, semundje te syrit, kancer dhe inde te ndryshme, crregullim funksional i gjendrave tiroide, alergji, meteorizimi gastrik, jane patologjite me te shpeshta qe prekin kete race.

Leave a comment